Συντάξεις χηρείας: Τι θα ισχύσει για τις εργαζόμενες, τις άνεργες και συνταξιούχους δικαιούχους

Μειώσεις στις συντάξεις χηρείας του ΕΦΚΑ σε όσες χήρες εργάζονται ή σε όσες λαμβάνουν δική τους σύνταξη κατά 50% και καμία περικοπή σε όσες χήρες είναι άνεργοι φέρνει η εφαρμογή του νόμου για τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό ξεκαθαρίζει υψηλόβαθμη πηγή του newsit.gr στο Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με το καθεστώς που θα ισχύσει για τις δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα στον ΕΦΚΑ, δηλαδή των τέως ταμείων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ κλπ.

Πιο συνοπτικά, η εφαρμογή του νόμου ανά κατηγορία δικαιούχων σύνταξης χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα λάβει χώρα ως εξής:

Περικοπή 50% της σύνταξης χηρείας για όσους χήρες εργάζονται
Περικοπή 50% της σύνταξης χηρείας για όσες χήρες λαμβάνουν δική τους σύνταξης
Καμία περικοπή της σύνταξης χηρείας για όσες χήρες είναι άνεργες.

Κρίσιμο είναι το μέτωπο της αναδρομικής ή μη ισχύος του νόμου, δηλαδή για το αν θα ισχύσει αναδρομικά από το 2020 (όπως ισχύει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ή από φέτος. Φυσικά σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος από το 2020, θα τεθεί αντικειμενικά ζήτημα επιστροφής των ποσών των οποίων δεν έπρεπε – βάσει νόμου – να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας την περίοδο 2020 – 2024 (το 50% της σύνταξης χηρείας ως αχρεωστήτως καταβληθέν).

Σε αυτήν την περίπτωση, το επόμενο ζήτημα που θα τεθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά των συντάξεων χηρείας, δηλαδή αν θα ζητηθούν εφάπαξ, σε δόσεις (πχ 24) ή υπό τη μορφή πακρατήσεων στις νέες, μετά την περικοπή 50% σύνταξη χηρείας.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζουν πως από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας δεν έχει αποσαφηνισθεί τίποτα σχετικό.

Σχετικά